+36 30 944-2845

Tóépítés

A kert szerves része a kerti tó. A madarak csicsergése mellett a csobogás az egyik legmegnyugtatóbb hang a világon.

Képzeld el!

Üldögélsz a kertedben, fáradtan egy rohanós nap után. A nap sugaraitól szikráznak a színes virágok, a kis vízesésen végigugrál a víz, és halk csobogással ömlik a kerti tóba. A madarak csicseregnek, te pedig sóhajtasz egyet. Egy pillanat alatt egy másik világba csöppentél, és már sehol sincs a nap idegeskedése.

kis kerti tó csobogóval és tavirózsával

A tóépítés lépései

1. Megfelelő hely

Nagyon fontos szempont, az őszi teendőknél megtalálod a választ. Ha úgy gondolod, hogy megvan a kiszemelt terület, és kiharcoltad a családtagokkal a méretet, akkor kezdődhet a tóépítés.

2. A meder kialakítása

Fogj egy jó ásót és rajta! Ne feledd: minél nagyobb a tó, annál könnyebb a tisztántartása. A legmélyebb pontja minimum 120 cm legyen, ez nem azt jelenti, hogy mindenhol ekkora legyen a mélysége. Ez a mélység a halaink és a tavirózsák teleltetéséhez szükséges. Minden tavi növény más-más vízmagasságot szeret, ezért különböző szintmagasságokat kell kialakítani.

3. Fóliázás

A meder alját beborítod geotextiliával, ami véd a díszfák, cserjék és örökzöldek gyökereitől.
Utána terítheted a tófóliát, egy két helyen, ahol a fóliát hajtanod kell, hogy szépen simuljon a mederhez, akkor jössz rá, hogy mégis szakembert kellett volna hívni. A hajtásokat mi egyszerűen kivágjuk és fóliahegesztővel összemelegítjuk a két anyagot.
Ragasztót nem ajánlok erre a műveletre, mert nem tartós, és a későbbiekben méreg szivároghat a vízbe.

4. Feltöltés

Ha tavadat csapvízzel töltöd fel, ne feledkezz meg a klórmentesítésről! Klórmentesítés után érdemes beindítani a szűrőberendezésedet.

5. Takarás

Ha a tófóliát sikeresen leterítetted, már csak el kell takarnod különböző anyagokkal, növényekkel és kész is vagy. Szerintem a tóépítésben a legnehezebb feladat a tófólia eltakarása, eltalálni a megfelelő arányokat a különböző anyagok használatával. Takarásra használj kulé kavicsot, több méretben kapható, jó dekoráció.

6. Élővilág

Jöhetnek a növények, minden fajta tavi növényre szükség van! Mindegyiknek meg van a maga fontos szerepe a tó tisztántartásában. A végén elhelyezed a halakat, és gyönyörködsz az új tavadban.

Figyelmeztetés

Kerti tóban csak akkor gondolkodj, ha van kellő időd a tó tisztántartására és gondozására! Nagyon szép egy tó amikor elkészül, a tiszta vízben leláthatunk az aljára, és látjuk halainkat lubickolni, de ha nem szánunk elég időt a tavunkra, akkor nem lesz a kertünk ékessége.

Tapasztalatból tudom, hogy a hozzá nem értés többe kerül, mint egy szakember. Megpróbáltam megjavítani a láncfürészemet, de csak szenvedtem vele és nagyobb bajt csináltam – a végén szervizben kötött ki.

A tavunk gondozása

Vizsgáljuk meg a tavunk minden részét, hogy nem sérült-e meg vagy nem kell-e javítani a tófóliát.
Ha minden rendben, cseréljük le a víz egyharmadát. A vízzel együtt szívjuk le a törmeléket a tó aljáról.
Tavunkat ha csapvízzel töltjük fel, ne feledkezzünk meg a klórmentesítésről.

Klórmentesítés után érdemes beindítani a szűrőberendezésünket, de csak akkor ha a hőmérséklet 10 fok fölé emelkedett.

Halainkat csak akkor kezdjük etetni,ha látjuk rajtuk, hogy keresik az ennivalót. Érdemes búzacsírát tartalmazó eledelt adnunk kedvenceinknek, mert nem porlik és nem terheli fölöslegesen a tavunk vízét.

Az algák gyors szaporodását, algavirágzását látva ne cseréljünk vízet. Az alga egy alsórendű növény amig nincsenek felsőbbrendű növények addig gyorsan szaporodnak és ezt hívjuk algarobbanásnak. Emeljük magasabbra a vízfelszínhez közel, a télen lesüllyesztett növényeinket. Addig érdemes fent tartani őket amig az algavirágzás befejeződik és a növények hajtásai elég fejlettek a visszasüllyesztéshez.

Amikor algaölő szert használunk tartsuk be az előírt adagolást és az elpusztult algákat halásszuk le. Szellőztetéssel vagy csobogóval akadályozzuk meg, hogy mozdulatlan, pangó víz legyen a tavunkban. Elkezdhetjük átültetni az edényes növényeinket, ha szükséges végezzünk tőosztást. Átültetés helyett alkalmazhatunk tápanyagpótlást.

Kezeljük a vizet parazitaölő szerrel, sóval, hogy megelőzzük a halaink fertőzését.

Nyáron az elsárgult leveleket, elnyílt virágokat mindig távolítsuk el a tavunkból. A tó szélein lévő növényeinkről se feledkezzünk meg, szedegessük le a terméskezdeményeket, hogy ne terjedjenek túl. A hídőr és csetkáka hajlamos ilyen módon területeket foglalni.

Növényeink átültetését, tőosztását, egészen a nyár közepéig folytathatjuk. A víz alatti növényeket dugványozással és tőosztással is szaporíthatjuk.

Fogjuk ki a kártevő bogarakat (csíkbogár, keringőbogár, csibor) és idejében vegyük fel a harcot a levéltetvekkel.Tíz-tízenkét naponta érdemes a tavirózsa leveleinek a fonákját letísztogatnunk.

Fontos, hogy halainknak egyszerre csak annyi eledelt adjunk amennyit 5 perc alatt elfogyasztanak. Amikor bőséges a szaporulat, szükséges lehet a a halaink egy részét áttelepíteni. Az ivadékok nagy részét megeszik a nagyobb halak, békák és szitakötőlárvák.

Ősszel a kertünk díszfáiról és cserjéiről lehulló levelekkel gyűlik meg a bajunk. A vízbe került leveleket mihamarabb halásszuk le, mert pár napon belül a tó fenekére süllyednek és elkezdenek bomlani. Nagyon fontos, foglalkoznunk ezzel a dologgal, mert minden szerves anyag a vízben bomlik, és bomlásával gázt termel.

A halainkat étvágyuk szerint és egyre ritkábban etessük, ne feledkezzünk meg az 5 perces szabályról. Ha a hömérséklet tartósan 10 fok alá esik hagyjuk abba az etetést.

A szegélynövényeket közvetlenül a vízfelszín fölött vágjuk le, hogy az elszáradt részek ne szennyezzék a vízet. A levágott leveleket semmisítsük meg mert kártevők rejtőzhetnek benne.

A téli nyugalom előtt a tavirózsáink leveleit vágjuk le a rizóma fölött. A télálló fajtákat süllyesszük a tó fenekére. Ha nagyon mély a tavunk, akkor ne szó szerint vegyük az előző mondatot! Mély tónál elég addig letennünk a tavirózsát, ameddig a víz nem fagy be, és biztonságosan áttelelhetnek. Leegyszerűsítve a lényeg az, hogy a tavirózsa rizómája fölött minimum 40 cm víz legyen!

A víz alatti növényeket is érdemes annyira levágnunk, hogy ne fagyjon bele a jégbe mert szintén bomlásnak ered. Fagyérzékeny növényeinket még az első fagyok előtt vigyük védett, világos helyre.

Ha sekély a tavunk és télen fenékig befagy, akkor a télálló tavirózsákat is vegyük ki belőle az ősz végén. Szintén vágjuk le a leveleit és hűvös, de nem fagyos helyen, nedves közegben tároljuk.

Télen nem sok teendőnk van a tavunkkal, de azért egy-két dologra nem árt figyelni.

A szivattyúnkat és szűrőnket – ha nem üzemeltetjük – vegyük ki a tóból, tisztítsuk meg és tartsuk száraz helyen. Ha van külsö szűrőberendezés, víztelenítsuk és száraz, zárt helyen tavaszig tároljuk. A szűrőt és
a szivattyút tavasszal akkor rakjuk vissza, ha a hőmérséklet tartósan 10 fok fölé emelkedik.

Az összefüggő, lék nélküli jégtakaró megakadályozza, hogy a szerves anyagok bomlásából eredő gázok távozzanak. Ezért fontos az őszi odafigyelés, a lehulló levelek elleni védekezés. Minden úszó tárgyat bevethetünk, ha egy kis jégmentes területet szeretnénk. A legolcsóbb megoldás, ha 3 db pillepalackot félig megtöltünk homokkal, kaviccsal, majd ragasztószalaggal egymáshoz erősítjuk és bedobjuk a tóba.

Ha minden erőfeszítésünk ellenére befagyott a tó, akkor kiméletes módszerekkel nyissunk léket rajta.
Fúrással vagy forró vízzel probálkozzunk, léket lehetőleg ne üssünk rajta, mert az erőteljes ütések ártanak a halainknak.

Ha ezek után mégis szeretnél egy kerti tavat, az alábbi űrlappal kérhetsz tőlünk ingyenes helyszíni felmérést: